Kaffeguide.se

Espresso

Espresso är både den mest komplicerade och den mest givande bryggningsmetoden för kaffe.

I slutet av 1800-talet var en kopp kaffe ett givet inslag i de italienska knegarnas arbetsdag, men de bryggmetoder som fanns att tillgå tog värdefull tid från arbetstiden i fabrikerna. Uppfinnare vände sig till ångteknik i jakten på en snabbare bryggmetod. Experimenten gav resultat. På världsutställningen i Berlin 1896 visades en maskin som kunde brygga 3000 koppar i timmen – många gånger snabbare än någon tidigare teknik.

Nackdelen med tekniken var att kaffet smakade fruktansvärt, då kaffet kokades i vatten som var mycket varmare än de 93-96 grader som rekommenderas för kaffebryggning. Maskinen inspirerade dock den italienska uppfinnaren Luigi Bezzera att skapa en kaffemaskin som pressar varmt vatten genom finmalet kaffe med hjälp av ångtryck. Det är här fröet till den moderna espressomaskinen såddes.

Hur espresso fungerar

Den moderna espressomaskinen använder ett trycksystem som hettar upp vatten till 93-96 grader och pressar det genom 17-18 gram väldigt finmalet kaffe med ett tryck på nio till åtta bar. Detta pågår under 25-35 sekunder och resulterar i ungefär 60 ml dryck – en dubbel espresso. Espresso är mycket starkare än andra former av kaffe, har mer koffein (relativt till volym) och har en distinkt crema – ett lager av cellulosa och fetter – på toppen.

Espresso är fortfarande den dominanta kaffedrycken i Italien, men i resten av världen är konsumtionen relativt liten – åtminstone direkt. Indirekt är espresso en av världens mest konsumerade kaffesorter, då den utgör kärnan i nästan alla kaffedrycker som säljs på Starbucks och andra caféer. Cappucino, macchiato, latte, flat white och caffé corretto är bara några av kaffedryckerna som har espresso som grund.

Vilken espressomaskin man ska köpa

En bra espressomaskin är inte en liten investering. För att hålla vattnet uppvärmt till rätt temperatur, uppnå rätt tryck och behålla det trycket under hela bryggningsprocessen krävs välkonstruerad mekanik som håller hög kvalitet. Som alltid i kaffevärlden finns det alternativ i alla prisklasser, men räkna med att spendera uppemot 5 000 kronor för att få en espressomaskin som gör ett bra jobb och håller länge. Om du inte redan har en bra kaffekvarn så tillkommer också kostnaden för en sådan. Du kan läsa mer om den utgiften längre ner på sidan.

Det finns väldigt många faktorer att ha i åtanke när du köper en espressomaskin. Webbplatsen CoffeGeek.com har skrivit en omfattande guide som går igenom dem punkt för punkt. Vill du veta vad du ska ska leta efter när du köper en espressomaskin rekommenderar jag att du läser den noggrant, kapitel för kapitel.

Om du bara är ute efter en rekommendation så råder jag dig att titta närmare på Gaggia Classic. Gaggia Classic introducerades 1991 och har sedan dess utgjort starten för många nybörjar-baristas. Den har ett snittbetyg på 7.9/10 på CoffeGeek.com, där den har recenserats 82 gånger. Den är långt ifrån den den mest välkonstruerade espressomaskinen på marknaden, men med en prislapp från ungefär 3 000 kronor så kan den vara den mest prisvärda. Om du vill ta ett steg högre upp espressotrappan så är Rancilio Silvia ett bra val. Den har ett snittbetyg på 8.5 på CoffeeGeek.com, och med en prislapp på ungefär 5 000 kronor så är den inte så mycket dyrare än Gaggia Classic. Redaktionen på CoffeGeek.com har också skrivit en uttömmande recension av Rancilio Silvia. Artikeln inkluderar en videogenomgång av maskinen.

Manuella espressomaskiner

När man tänker espressomaskin så tänker man oftast på en rejäl apparat i krom som tar mycket av kökets bänkyta i anspråk. Det är de automatiska och semiautomatiska modellerna – espressomaskiner som använder el till att värma upp vattnet och generera trycket på nio bar som krävs för att brygga en kopp espresso. På senare år har det dock blivit mer och mer populärt med analoga alternativ till den traditionella espressomaskinen: icke-elektroniska manuella espressomaskiner.

Med en icke-elektronisk manuell espressobryggare behöver man koka upp vatten vid sidan om, och använda handkraft till att generera trycket som pressar vattnet genom de malda kaffebönorna. Bristen på en en inbyggd vattenkokare betyder att man inte kan skumma mjölk, så man kan inte göra riktiga mjölkbaserade kaffedrinkar. Det man får i utbyte är en betydligt lättare, mindre och billigare espressomaskin än de semiautomatiska och automatiska storasyskonen, fullt kapabel att brygga en god kopp espresso. De två mest populära modellerna är ROK Espresso Coffee Maker och Flair Classic Espresso Maker. Bägge två har bra anseende i kaffekretsar och kostar drygt 1 500 kronor för basmodellerna. I skrivande stund är det bara ROK Espresso Maker som kan hittas hos svenska återförsäljare, som Baristashopen.

En manuell espressomaskin kan vara ett alternativ om du vill doppa tårna i espressobryggande innan du lägger uppemot 10 000 kronor på en riktigt bra semiautomatisk espressomaskin. Den kan också vara räddningen för dig som har begränsat med bänkyta i köket. Bägge modellerna jag nämner ovan väger under tre kilo, och är tillräckligt kompakta för att rymmas i ett köksskåp när de inte används.

Kaffekvarnar för espresso

Oavsett om du har en manuell eller semiautomatisk espressomaskin är en bra kaffekvarn ett måste. Espressomaskiner kräver mer finmalt kaffe än nästan alla andra bryggmetoder, turkiskt kaffe undantaget. Därför måste man ha en kvarn som kan ge en fin malning med jämn finkornighet, vilket de billigare kvarnarna ofta har problem med. Räkna med att få betala minst 1 500 kr för att få en kvarn som kan mala kaffe värdigt en espressomaskin. En tusenlapp mer är nog att rekommendera, när du ändå är i farten.

Mazzer Mini är ett mycket bra val för espressokaffe. Mark Price på CoffeeGeek.com beskriver den som ”the best possible grinder for home espresso”, men då kostar den också runt 5 000 kronor i Sverige. Är du ute efter något billigare som ändå ger dig en bra espressomalning så kostar Gaggia MDF runt 2 000 kr. Den har ett snittbetyg på 7.8 hos CoffeGeek.com. Vill du spara ytterligare en 500-lapp så kan du titta närmare på Baratza Encore, som inte riktigt är av samma kaliber som ovan nämnda Mazzer Mini och Gaggia MDF.

Tillbehör för espressobryggning

Nu har du din nya espressomaskin, din nya kaffekvarn och ett hål ett par tusenlappar stort i plånboken, men du är inte klar med inköpen riktigt än. Det finns flera tillbehör som är mer eller mindre nödvändiga för bra espressobryggning.

Tamper

Tampern är det verktyg du använder för att pressa det malda kaffet på plats i din espressomaskins portafilter (den löstagbara delen med handtag) innan du brygger. Det kan låter som en uppgift som kan utföras med valfri köksattiralj av rätt storlek och form, men det här är inte en del av bryggningsprocessen som du lämnar åt slumpen ostraffat. En bra tampning är en förutsättning för en bra kopp espresso.

Genom att trycka det malda kaffet till en hård och jämn puck i portafiltret försäkrar du att vattnet pressas genom kaffet i en stadig ström. Om det malda kaffet är ojämnt pressat så kommer vattnet att hitta kanaler i pucken, och rinna igenom kaffet för snabbt. Resultatet är en bitter, vattnig kopp kaffe som inte förtjänar att kallas espresso.

Med det taget i åtanke bör du genast slänga plasttampern som följde med din espressomaskin i soporna, och spendera åtminstone någon hundralapp på en ersättare i aluminium eller rostfritt stål. Du kan hitta en bra tamper hos Nybryggt.nu för drygt 200 kronor. Se bara till att du köper en tamper med rätt radie för din espressomaskins portafilter.

Knockbox

En knockbox är en liten cylinderformad dosa i vilken man slår ut pucken av malt kaffe efter att man har bryggt espresso. Du skulle förstås kunna slå ut kaffepucken i komposten istället, men de malda kaffebönorna är väldigt varma så snart efter bryggningen och pucken kan vara svår att få ut. Tiden som du lägger på att springa mellan espressomaskinen och diskhon är också tid under vilken din nybryggda espresso svalnar, så sekunderna är värdefulla – särskilt om du vill skumma mjölk för en cappucino eller latte direkt efteråt.

En knockbox har en stadig stav – ”bash bar” – tvärs över cylindern, och det är den staven du slår ditt portafilter mot för att få kaffepucken att lossna. När du är klar med bryggningen tömmer du bara ut det malda kaffet i soporna. Du kan hitta en fullt duglig knockbox för drygt 300 kronor hos Nybryggt.nu.

Mjölkkanna

Du har med största sannolikhet redan någon form av mjölkkanna hemma i köket redan, och om du bara vill skumma mjölk för dina kaffedrinkar så kommer den säkert att göra jobbet utan problem. Men om du vill ge dig i kast med lattekonst så kommer du förmodligen att behöva titta på en uppgradering. De flesta kannor på marknaden har en pip som är för kort och bred för att ge precisionen som krävs för att man ska kunna måla mer än abstrakt konst i koppen.

Nybryggt.nu har alternativ från 150 kronor och uppåt. Du behöver en kanna med minst 50 cl volym för att kunna skumma mjölk för två cappucinos åt gången.

Köksvåg

Om du vill ta ditt kaffe till nästa nivå så är en köksvåg rekommenderad för alla bryggmetoder, men den är nästan ett måste för espresso. Ett gram hit eller dit kan göra stor skillnad när man brygger espresso, och för att få ett liknande resultat från gång till gång (och justera det vid behov) så måste du ha en våg för att kontrollera hur mycket kaffe du använder. Läs den här artikeln för att ta del av mina rekommendationer för köksvågar.


Fotnot: Mokabryggare marknadsförs ofta som espressobryggare i Sverige. Mokabryggare använder precis som espressobryggare tryck vid bryggning, men där espressomaskinen producerar 8-9 bar producerar en mokabryggare bara 1-2 bar. Resultatet är därför helt annorlunda än det vi pratar om ovan.

Steg-för-steg-instruktioner

Espresso

Mer läsning

Bryggtips #6

Skölj alltid ditt pappersfilter med varmt vatten innan du brygger. Vattnet rensar bort lösa pappersfibrer som annars skulle hamna i din kaffekopp, och motverkar att ditt kaffe får bismak av papper.

Ladda nytt

Upptäck mer från Kaffeguide.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa