Kaffeguide.se

Kapselmaskin

Kapselmaskiner har funnits länge, men det var Nespresso som förvandlade produktkategorin till en miljardindustri.

Under de senaste tio åren har flera företag följt Nespressos exempel, och kapselmaskiner har snabbt blivit en av de populäraste bryggmetoderna för kaffe. De främsta fördelarna med kapselmaskiner är att de är snabba och enkla att använda, det är lätt att byta kaffesort från kopp till kopp och det enda man behöver göra efteråt är att slänga den använda kapseln i återvinningen. Det är ett väldigt bekvämt sätt att brygga kaffe.

Men det här är en guide till riktigt bra kaffe, och det är en beskrivning som kapselmaskiner inte faller under. Kaffet i kaffekapslar rostas i gigantiska partier, förvaras frystorkat och förseglas i kapslarna långt innan det hamnar på butikshyllan. Majoriteten av kapslarna saknar också information om kaffets ursprung och rostning. Det är inte överraskande att den processen slutar med en halvtaskig kopp kaffe. Det är ett högt ett pris att betala för bekvämlighet, och då har vi inte börjat prata om den faktiska prislappen ännu.

När The New York Times granskade kapselmaskiner noterade de att Nespressos kapslar kostar 110 dollar per kilo kaffe, vilket är mer än dubbelt så dyrt som det dyraste gourmetkaffet (som smakar mycket bättre). Engångskapslarna i plast och metall är dessutom väldigt skadliga mot miljön, och Nespresso har sålt lite drygt 30 miljarder sådana kapslar sedan produkten lanserades 1987. Är vi verkligen så lata att vi är villiga att offra smak, pengar och miljö för att det är lättare att dricka kaffe från en metallkapsel?

Mer läsning

Bryggtips #14

Kaffe är som godast direkt efter bryggningen. Ju längre du väntar, desto mer smak förlorar det – som alla kaffedrickare som någon gång har råkat dricka ljummet kaffe vet. Brygg bara så mycket som du ska dricka, och drick direkt.

Ladda nytt

Upptäck mer från Kaffeguide.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa