Kaffeguide.se

AeroPress

När AeroPress lanserades 2004 möttes den med entusiasm från kaffevärlden, men de positiva reaktionerna reflekterades inte i försäljningen.

Det kanske inte var så överraskande att dess uppfinnare, Alan Adler (ej att förvirras med M*A*S*H-skådisen Alan Alda), hade problem med att sälja kaffebryggaren till husgerådsbutikerna. Till utseendet har AeroPress mer gemensamt med labbutrustning än med andra kaffebryggare, och Alan Adler själv hade en bakgrund inom leksaksbranschen. Inte de bästa förutsättningarna för att säkra hyllmeter hos Crate & Barrel.

Men AeroPress hade ett äss i skjortärmen: den brygger en riktigt bra kopp kaffe. Och i slutet av 2008 började trenden att vända. Intresset för AeroPress inom det fanatiska kaffecommunityt steg stadigt, till stor del tack vare spridningen på internet. Tråden om AeroPress på CoffeGeek.com, det största internetcommunityt för kaffeentusiaster, innehåller idag över 2 700 inlägg och har visats mer än sju miljoner gånger. Världsmästerskapen i AeroPress besöks varje år av tävlande från 25 länder, och nationella och regionala mästerskap hålls i flera länder (Sverige är ett av dem). Intresset för AeroPress har varit särskilt stort i de nordiska länderna.

Så fungerar AeroPress

AeroPress består av tre delar: en kammare där man placerar kaffebönorna och pappersfiltret, ett lock som håller filtret på plats och en press. Man kan använda både engångspappersfilter och metallfilter. Pappersfilter åker direkt i papperskorgen och minskar därför rengöringen efteråt, medan metallfilter måste diskas efter varje användning. Metallfiltret släpper också igenom fler oljor. Oljorna förändrar kaffets smak (positivt eller negativt beror på vem man frågar) och innehåller terpener som kan leda till högre blodtryck.

1) Spatel för omrörning. 2) Kaffeskopa. 3) Kaffetratt. 4) Kammaren, pressen och filtret, ihopmonterade. 5) Hållare för pappersfilter.

1) Spatel för omrörning. 2) Kaffeskopa. 3) Kaffetratt. 4) Kammaren, pressen och filtret, ihopmonterade. 5) Hållare för pappersfilter.

Så varför har AeroPress fått sådant genomslag? Som jag nämnde ovan gör AeroPress en riktigt bra kopp kaffe – vissa menar att den gör det bästa kaffet i världen. Genom att den använder lufttryck frigörs mer oljor från kaffet, och pappersfiltret innebär att det inte kommer något sump i koppen. AeroPress är dessutom snabb och enkel att både använda och rengöra. Enligt tillverkaren tar det 30 sekunder att göra en kopp kaffe, vilket inte är långt från sanningen (om man inte räknar med vattnets koktid, förstås). Den rengör praktiskt taget sig själv – efter att kaffet är klart tar man av plastlocket, pressar kaffesumpet och pappersfiltret i papperskorgen och sköljer av toppen. När man har fått in vanan tar det mindre än tio sekunder.

Den enda nackdelen med AeroPress är att den bara brygger en kopp kaffe åt gången, vilket innebär att den inte är särskilt lämplig när man får gäster. Men till morgonkaffet är den oslagbar.


Fotnot: AeroPress marknadsförs också som en espressobryggare, vilket inte är korrekt. Bryggningsmetoderna har vissa likheter, men det går inte att brygga traditionellt espressokaffe med en AeroPress.

Steg-för-steg-instruktioner

AeroPress

Mer läsning

Bryggtips #8

Du har ingen nytta av dyr utrustning om dina kaffebönor kommer i en ICA Basic-förpackning. Ditt kaffe är aldrig bättre än dina bönor. Köp färskrostade bönor från bra rosterier.

Ladda nytt