Kaffeguide.se

Chemex

Det finns förmodligen inte något snyggare sätt att brygga och servera kaffe än i en riktig Chemex-tillbringare.

Flaskan har en konisk nacke, och runt den finns ett handtag i trä som hålls på plats av ett snöre i läder. Chemex utformning har förblivit i stort sett oförändrad sedan den tyske uppfinnaren Peter Schlumbohm uppfann den på 1940-talet, och den finns både bevarad i Museum of Modern Arts samlingar i New York och har utnämnts till en av tidernas 100 bäst designade produkter.

Men Chemex är mer en vacker hushållsattiralj. Med rätt teknik och lite tålamod kan man brygga en enastående god kopp kaffe i en Chemex-kanna. Den kräver inte heller lika mycket rengöring som en franskpress. Man brygger kaffet genom att ställa pappersfiltret i Chemexen, lägga i finmalet kaffe och hälla över vatten. När man är klar behöver man bara lägga pappersfiltret med kaffesumpet i papperskorgen, och Chemexen är redo att ställas fram på bordet.

Den största (och nästan den enda) nackdelen med Chemex är dess pappersfilter. Pappersfilter är inte särskilt miljövänligt, och Chemex använder väldigt stora pappersfilter. Det finns återanvändningsbara alternativ, mest noterbart Kone filter i rostfritt stål, men många tycker att smaken blir bättre när man använder pappersfilter. Kone filter kostar dessutom 60 dollar, vilket är nästan lika mycket som själva Chemexen (eller mer beroende på vilken storlek och vilket utförande man väljer).

På det hela taget finns det dock få anledningar till att inte välja en Chemex om man vill brygga flera koppar kaffe på en gång. Bryggningsmetoden är enkel, man får en god kopp sumpfritt kaffe och Chemexen i sig är förföriskt snygg.

Steg-för-steg-instruktioner

Chemex

Mer läsning

Bryggtips #7

Om du använder en manuell bryggningsmetod, som Chemex eller franskpress, så är det en bra idé att värma upp din bryggbehållare med varmt vatten innan du brygger. Det hjälper ditt kaffe att hålla sig varmt längre.

Ladda nytt