Kaffeguide.se

Don Pedro

Vakuumbryggaren, känd som Don Pedro i Sverige, är en kaffebryggare som uppfanns i Berlin på 1830-talet.

Vakuumbryggaren består av två kammare och bygger på samma princip som mokabryggaren. När man värmer kannan tvingar ångan upp vattnet i den övre kammaren, där det blandas med de malda kaffebönorna. När värmen stängs av faller det färdiga kaffet tillbaka i den nedre behållaren, och sumpet blir kvar i den övre behållaren. Kaffet serveras sedan från den nedre behållaren.

Vakuumbryggare var populära i över hundra år. De bryggde gott och sumpfritt kaffe, och deras excentriska design och publikvänliga bryggningsteknik bidrog också till deras genomslag. När elbryggare med pappersfilter växte i popularitet vid 1900-talets mitt skedde det dock på vakuumbryggarens bekostnad, och de är idag en ovanlig syn i svenska hem. Det betyder dock inte att en vakuumbryggare är ett dåligt köp. Så länge du har tålamod till att rengöra två kannor efter kaffet är det ett utmärkt alternativ till en franskpress eller en Chemex.

Steg-för-steg-instruktioner

Don Pedro

Mer läsning

Bryggtips #13

Många billiga kaffekvarnarna har blad som skär kaffebönorna i bitar. Undvik dem. Bladkvarnar ger en ojämn malning, vilket omöjliggör en bra bryggning. Spendera lite extra på en kvarn med ett riktigt kvarnverk. Skillnaden är enorm.

Ladda nytt