Kaffeguide.se

Espro Press

Espro Press är en vidareutveckling av den traditionella franskpressen som använder flera filter för att ge en renare kopp kaffe.

Jämför du franskpressarna som du hittar på butikshyllorna med franskpressen som patenterades i Frankrike på 1850-talet kommer du inte att hitta stora skillnader, men vissa företag har försökt ta konceptet till nästa nivå. Det kanadensiska företaget Espro har utvecklat produkten Espro Press, en kanna i rostfritt stål som har dubbla filter vilket, enligt företaget själva, resulterar i kaffe som är flera gånger så rent som det från en vanlig franskpress.

Så hur fungerar filtersystemet? Själva filtret på pressen omges av silikonringar som pressas mot väggarna när man trycker ned pressen. När man pressar en franskpress slinker det ofelbart igenom sump på sidan av filtret, men tack vare silikonringarna är det inte ett problem med Espro Press. Den andra faktorn är de två korgarna under filtret, vars nät är flera gånger finare än nätet på en vanlig franskpress. Silikonringarna och de två filterkorgarna resulterar i ett kaffe som är mycket renare än något franskpresskaffe du har druckit tidigare.

Väggarna i rostfritt stål gör att Espro Press håller värmen länge, och värmeskyddet gör att den håller kaffet varmt utan att utsidan av väggarna blir varma. Den ser dessutom riktigt snygg ut, och man behöver inte oroa sig för att den ska krossas mot diskbänken när man diskar. En aspekt av franskpressen som Espro dock inte lyckades åtgärda är rengöringen. Att plocka isär och rengöra en franskpress är alltid en bökig process, och Espro Press är ännu värre på den punkten då man måste rengöra två filter istället för ett.

Utöver det är den enda nackdelen med Espro Press egentligen prislappen. Den stora modellen (9,4 dl) kostar runt 1 500 kronor i Sverige, och då det fortfarande är en relativt obskyr produkt kan den vara svår att hitta i butikerna. Men om du känner dig bekväm med franskpress som bryggningsmetod och vill ta den till nästa nivå så är Espro Press en bra uppgradering.

Steg-för-steg-instruktioner

Espro Press

Mer läsning

Bryggtips #2

Brygg alltid i en varm behållare – oavsett om det är en kopp, en kanna eller en termos. Häll kokande vatten i den när du börjar brygga, och häll ut det innan du fyller den med kaffe. Ditt kaffe kommer att hålla sig varmt längre.

Ladda nytt