Kaffeguide.se

Franskpress

Franskpressen, känd som caffettiera a stantuffo i Italien och cafetière à piston i Frankrike, är en av de mer populära bryggmetoderna i Sverige.

Bryggmetoden har i grunden förblivit densamma sedan den första franskpressen patenterades av fransmännen Mayer och Delforge 1852. Malda kaffebönor och vatten blandas i en kanna, kaffet får dra i ett par minuter och filtret pressas ned så att sumpen samlas i botten av kannan. Kaffet som samlas ovanför filtret serveras direkt ur kannan.

Till skillnad från elbryggare, Chemex och Hario V60 använder franskpressen ett filter i metall istället för pappersfilter, vilket innebär att mer av kaffets oljor passerar igenom filtret och hamnar i koppen. Vissa tycker att kaffe med mer oljor smakar bättre, andra föredrar kaffe bryggt utan oljor. Något som är värt att ha i åtanke är dock att oljorna innehåller terpener som vid upprepad konsumtion kan leda till ökad kolesterolhalt.

I och med att kaffesumpet lämnas tillsammans med kaffet i kannan efter att filtret har pressats ned finns det också en risk att kaffet blir beskt, särskilt om man inte serverar hela kannan på en gång. Vill man undvika detta kan man hälla över kaffet i en separat tillbringare när man serverar.

Att brygga med franskpressen är inte särskilt komplicerat, och den gör sig bra på bordet när man har gäster. En nackdel med bryggmetoden är dock att rengöringen av kannan och metallfiltret (som bör tas isär vid diskning) är omständligt och tar mer tid i anspråk än rengöring vid Chemex- och Hario V60-bryggning.

Steg-för-steg-instruktioner

Franskpress

Mer läsning

Bryggtips #10

När man brygger kaffe så är det lätt att låta det stå lite för länge och bli beskt, eller lite för kort och bli vattnigt. Lösningen: Använd en timer. Då vet du alltid hur mycket tid som passerar mellan varje bryggmoment.

Ladda nytt