Kaffeguide.se

Hario V60

V60-bryggmetoden uppfanns av det japanska företaget Hario och har på senare år har blivit en favorit hos kaffeentusiaster världen över.

Själva bryggaren består av en kon med ett hål i botten och ett handtag, och förekommer i varianter i både glas, plast, trä och metall. Bryggmetoden är snarlik den som används när man brygger kaffe med en Chemex. V60:n placeras över en kopp eller en tillbringare, ett pappersfilter placeras i konen, det malda kaffet läggs i konen och vatten hälls över kaffet i en spiral.

Hario V60 är lämplig när man behöver brygga en kopp åt gången, och den är både snabb och enkel att använda. Bryggningen och rengörningen är klar på några minuter. V60 är dessutom mycket prisvärd: den billigaste Hario-modellen i genomskinlig plast kostar bara 100 kronor i Sverige. Det bästa med Hario V60 är dock kaffet. Precis som Chemexen producerar V60 en sumpfri och väldigt god kopp kaffe.

När man använder bryggningsmetoder med pappersfilter, som Hario V60, absorberar filtret vissa av kaffets oljor. Huruvida det här är positivt eller negativt beror på hur du gillar ditt kaffe – vissa gillar oljornas smak, andra föredrar sitt kaffe utan oljor. Om du vill brygga med V60 utan att gå miste om oljorna kan det vara värt att titta på metallfilter för pour over-bryggare. Kone filter från Able Brewing är det mest populära. De oljor som sugs upp av pappersfilter passerar metallfilter obehindrat. En annan fördel med metallfilter är att det är mer miljövänligt än att förbruka ett pappersfilter för varje bryggning.

Steg-för-steg-instruktioner

Hario V60

Mer läsning

Bryggtips #3

Alla förpackningar med kaffebönor har ett bäst före-datum angivet, men det är rostningsdatumet som du bör ha koll på. Undvik kaffebönor som är mer än två veckor gamla, och köp aldrig bönor vars förpackning saknar rostningsdatum.

Ladda nytt