Kaffeguide.se

Hario V60

V60-bryggmetoden uppfanns av det japanska företaget Hario och har på senare år har blivit en favorit hos kaffeentusiaster världen över.

Själva bryggaren består av en kon med ett hål i botten och ett handtag, och förekommer i varianter i både glas, plast, trä och metall. Bryggmetoden är snarlik den som används när man brygger kaffe med en Chemex. V60:n placeras över en kopp eller en tillbringare, ett pappersfilter placeras i konen, det malda kaffet läggs i konen och vatten hälls över kaffet.

Hario V60 är lämplig när man brygger en kopp åt gången, och den är både snabb och enkel att använda. Bryggningen och rengöringen är klar på några minuter. V60 är dessutom mycket prisvärd: den billigaste Hario-modellen i genomskinlig plast kostar bara 100 kronor i Sverige. Relativt till prislapp är det kanske den godaste koppen kaffe man kan brygga.

När man använder bryggningsmetoder med pappersfilter, som Chemex och Hario V60, absorberar filtret vissa av kaffets oljor. Huruvida det här är positivt eller negativt beror på hur du gillar ditt kaffe. Vissa gillar den fylligare smaken som kaffet får av oljorna, andra föredrar sitt kaffe utan oljor. Om du vill brygga med V60 utan att gå miste om oljorna kan det vara värt att titta på metallfilter för pour over-bryggare. Kone filter från Able Brewing är ett populärt alternativ. De oljor som sugs upp av pappersfilter passerar metallfilter obehindrat. En annan fördel med metallfilter är att det är mer miljövänligt än pappersfilter.

Steg-för-steg-instruktioner

Hario V60

Mer läsning

Bryggtips #14

Kaffe är som godast direkt efter bryggningen. Ju längre du väntar, desto mer smak förlorar det – som alla kaffedrickare som någon gång har råkat dricka ljummet kaffe vet. Brygg bara så mycket som du ska dricka, och drick direkt.

Ladda nytt