Kaffeguide.se

Snabbkaffe

Snabbkaffe är det billigaste sättet att brygga något som vid en första anblick skulle kunna misstas för kaffe.

Målsättningen med den här webbplatsen är att presentera enkla, snabba och prisvärda sätt att göra riktigt bra kaffe. Snabbkaffe lever definitivt upp till de två första kriterierna: det är snabbt och enkelt. Dumpa två skopor snabbkaffe i en kopp och häll på varmvatten – klart! Men snabbkaffe är inte prisvärt, och det är definitivt inte bra kaffe. Det är knappt kaffe överhuvudtaget.

Snabbkaffe framställs genom att kaffe bryggs i gigantiska behållare. Behållarna töms sedan på vätska, och det som blir kvar – det som i annat fall kallas sump – samlas ihop och frystorkas. Därefter paketeras snabbkaffet och skickas till butikerna, där förpackningen blir stående på en hylla tills någon kund förbarmar sig över det. Snabbkaffet ”bryggs” sedan genom att den frystorkade kaffesumpen späds ut med varmt vatten.

Det är lätt att föreställa sig att processen ovan inte resulterar i en god kopp kaffe. Det finns flera faktorer som bidrar till det, men de två främsta är bönkvalitet och stelhet.

Bönkvalitet

Som jag gick igenom i guiden Om kaffebönan står två arter av kaffeböna för nära 100 procent av den globala produktionen: Arabica och Robusta. Arabica är svårodlad och ger små skördar, men har en godare smak än Robusta. Robusta är lätt och billig att odla, men ger en bitter och jordig smak. Gissa vilken som används i snabbkaffet som säljs för tio kronor förpackningen på ICA?

Stelhet

En av de mest avgörande faktorerna för hur god en kopp kaffe är är hur lång tid som passerar mellan rostning, malning och bryggning. Ju längre tid som går mellan varje steg, desto stelare, bittrare och mindre fylligt blir kaffet. När det gäller färdigmalt kaffe i butiken kan veckor eller månader passera mellan varje steg.

Samma gäller för snabbkaffe, men snabbkaffe tar det dessutom ett steg längre. Snabbkaffe är redan bryggt när du köper det i butiken – det har varit bryggt i veckor. Det du gör när du späder ut det med varmt vatten är i princip samma sak som att värma en tre-fyra veckor gammal kopp kaffe i mikrovågsugnen.

Inte allt snabbkaffe

Snabbkaffe har ett dåligt rykte bland kaffeintresserade, men det finns rosterier som försöker förbättra det. Ett av dem är det amerikanska märket Voila, som producerar sitt snabbkaffe på bönor av väldigt hög kvalitet och med en (enligt Voila själva) annorlunda process än den som de stora snabbkaffe­producenterna använder.

Dessa dyrare snabbkaffe-märken (Voila kostar ungefär 26 kronor koppen, exklusive frakt och tullavgift för import från USA) kan förstås inte konkurrera med en nybryggd kopp kaffe från en Chemex eller AeroPress, men det smakar bra mycket bättre än snabbkaffe från Nescafé eller Gevalia. Om det är värt prislappen är en annan fråga.

Avslutningsvis

Vid det här laget är det förmodligen uppenbart att jag inte rekommenderar snabbkaffe som en bryggmetod – det här är mer av en varningsflagga. Det finns ingen anledning till att använda snabbkaffe. Man kan få en fungerande franskpress för under hundralappen, och presskaffe kostar bara ett par kronor mer per förpackning. Var inte personen som ställer fram en tillbringare med varmvatten och en burk snabbkaffe när du får gäster. Du och dina gäster förtjänar bättre.

Bryggtips #9

Om du inte vill ha tre veckor gamla kaffeoljor i din nybryggda kopp kaffe så bör du inte heller låta det gå tre veckor mellan att du rengör din utrustning. Rengör ofta, och rengör grundligt.

Ladda nytt