Kaffeguide.se

Förvara kaffe

Kaffebönor är en färskvara som bör användas så snart efter rostningen som möjligt, men bra förvaring kan hålla dem färska lite längre.

Kaffebönornas smak når sin topp ett par dagar efter att de har rostats, och börjar försvagas efter ett par veckor. Kaffe du köper i dagligvaruhandeln – speciellt det färdigmalda – har med största sannolikhet redan passerat sitt bäst före-datum när det placeras i butikshyllan. Det går inte att stoppa kaffet stelningsprocess helt och hållet, men det finns ett par rutiner man kan följa för att se till att det står sig så länge som möjligt.

Det finns tre grundregler: undvik luftgenomströmning, temperaturförändringar och exponering till ljus. Om dina kaffebönor kommer i en återförseglingsbar påse kan du lämna dem i den. Om inte är en glasburk med lock och isolerande gummiring ett bra alternativ. Den enda nackdelen är att bönorna kan exponeras för solljus om burken är genomskinlig, men så länge du inte har den ståendes i fönsterbrädet bör det inte vara någon fara. Skafferiet är ett säkert kort.

Det finns också ett par saker som du bör undvika om du vill hålla dina bönor fräscha. Det finns kaffeburkar som påstås förlänga livet på dina bönor genom att skapa ett vakuum i burken, men den processen resulterar också i att bönorna förlorar oljor och därigenom smak. Håll dig till glasburken. Ett annat vanligt misstag är att förvara kaffebönorna (eller pulvret) i kylskåpet. Kyla utgör i sig ingen fara för bönorna, men det gör fukten – kaffebönor (och pulver) ska förvaras torrt. Slutligen: hur trevliga kaffebönor än är att titta på ska du aldrig förvara dem öppet. De kommer att stelna och förlora smaken mycket snabbare än om de förvaras i en väl förseglad burk.

Mer läsning

Bryggtips #3

Alla förpackningar med kaffebönor har ett bäst före-datum angivet, men det är rostningsdatumet som du bör ha koll på. Undvik kaffebönor som är mer än två veckor gamla, och köp aldrig bönor vars förpackning saknar rostningsdatum.

Ladda nytt