Kaffeguide.se

Förvara kaffe

Kaffebönor är en färskvara som bör användas så snart efter rostningen som möjligt, men bra förvaring kan hålla dem färska lite längre.

Kaffebönornas smak når sin topp ett par dagar efter att de har rostats, och börjar försvagas efter ett par veckor. Kaffe du köper i dagligvaruhandeln – speciellt det färdigmalda – har med största sannolikhet redan passerat sitt bäst före-datum när det placeras i butikshyllan. Det går inte att stoppa kaffet stelningsprocess helt och hållet, men det finns ett par rutiner man kan följa för att se till att det står sig så länge som möjligt.

Det finns tre grundregler: undvik luftgenomströmning, temperaturförändringar och exponering till ljus. Om dina kaffebönor kommer i en återförseglingsbar påse kan du lämna dem i den. Om inte är en glasburk med lock och isolerande gummiring ett bra alternativ. Den enda nackdelen är att bönorna kan exponeras för solljus om burken är genomskinlig, men så länge du inte har den ståendes i fönsterbrädet bör det inte vara någon fara. Skafferiet är ett säkert kort.

På senare år har det blivit populärt med kaffeburkar med vakuumförsegling. Förseglingen stänger ute syre och fukt vilket förlänger livslängden på bönorna. En populär modell är Atmos av Fellow, som – enligt Fellow själva – håller dina kaffebönor fräscha upp 50 procent längre än om de förvaras i en vanlig glasburk. Om det är värt 400 kronor är upp till dig.

Ett vanligt misstag är att förvara kaffebönor (eller malt kaffe) i kylskåpet. Kyla utgör i sig ingen fara för bönorna, men det gör fukten – kaffe ska alltid förvaras torrt. Slutligen: hur trevliga kaffebönor än är att titta på så ska du aldrig förvara dem öppet. De kommer att stelna och förlora smaken mycket snabbare än om de förvaras i en väl förseglad burk.

Mer läsning

Bryggtips #13

Många billiga kaffekvarnarna har blad som skär kaffebönorna i bitar. Undvik dem. Bladkvarnar ger en ojämn malning, vilket omöjliggör en bra bryggning. Spendera lite extra på en kvarn med ett riktigt kvarnverk. Skillnaden är enorm.

Ladda nytt