Kaffeguide.se

Köp färdigmalt kaffe

Grundkurs i att brygga med färdigmalt kaffe: köp inte ICA Basic eller snabbkaffe.

Låt dig inte luras av att det står tillsammans med Arvid Nordquist, Gevalia och Zoegas i butiken. Det håller fint sällskap, men det är inte tjänligt att brygga kaffe på. Så, nu när vi har fått det ur vägen – vad ska du köpa?

Till att börja med ska du vara noga med att köpa rätt kaffe för din bryggningsmetod. Franskpressen ska ha grovmalt kaffe, bryggmetoder som använder pappersfilter (som Chemex och Hario V60) ska vara någonstans i mitten och AeroPress ska ha kaffe som ligger ett par snäpp under espresso i finkornighet.

Om AeroPress har för grovt kaffe blir det svårt att trycka ner pressen och kaffet blir vattnigt. Om franskpressen har för fint kaffepulver kommer det att läcka igenom och ge sump i koppen. Om du använder för grovmalet kaffe i espressomaskinen så rinner det rakt igenom filtret, och du får vatten med spår av kaffesmak i koppen.

Kaffets malningsgrad är viktigt, kort sagt. Hur finmalet ett kaffe är står i regel på förpackningen, och ofta står det också vilken bryggningsmetod det är anpassat för.

Utöver det är det till stor del en fråga om smak. Det finns inga färdigmalda kaffesorter som är allmänt erkända som bättre eller sämre än andra (förutom budgetalternativen som ICA Basic, som du bör sky som pesten), så pröva dig fram tills du hittar din favorit. När jag använder färdigmalt kaffe brukar jag hålla mig till Arvid Nordquists mörkrost, men det är som sagt en smakfråga.

Ett tips: Om du är så mån om kvaliteten på din kaffe att du läser en artikel om färdigmalt kaffe, så kan det nog vara värt att ta det hela ett litet steg längre. Att mala kaffe själv är varken särskilt mycket dyrare, svårare eller mer tidskrävande än att använda färdigmalt, men det gör enorm skillnad för smaken. Köp en kaffekvarn. Det är värt det.

Bryggtips #1

När du brygger espresso, kontrollera alltid att din tamper är helt torr innan du använder den. Om den är blöt så kommer den att få med sig kaffe när du har tampat klart, vilket kommer att resultera i en för kort bryggtid.

Ladda nytt