Kaffeguide.se

Köp kaffebönor

Högstanivån för färdigmalt kaffe kommer alltid att vara mycket lägre än högstanivån för kaffe som du maler själv.

Det beror på att kaffet (och smaken) blir stelare ju längre tid som går mellan malning och bryggning. Kaffe ska alltså helst drickas direkt efter att det har malts, och det färdigmalda kaffe man hittar i butikerna mals ofta veckor eller månader innan det når ditt skafferi. Maler man kaffet själv har man också större kontroll över hur finkornigt det är, och utbudet av kvalitetskaffe är mycket större för kaffebönor än för färdigmalt kaffe. Vill du ha riktigt, riktigt bra kaffe är hela bönor som du maler själv det enda alternativet.

Nackdelarna med att mala kaffe själv är att det kostar mer och tar längre tid, men skillnaden är inte så stor. Man kan hitta en riktigt bra kaffekvarn under tusenlappen, och hela kaffebönor är bara ett par tior dyrare per påse jämfört med bra färdigmalt kaffe. Tidsåtgången är också minimal. Att mala bönor till mitt morgonkaffe tar 30 sekunder, och då får jag doften av nymalda kaffebönor i lägenheten på köpet. Det finns sämre sätt att starta dagen på.

Vilket rosteri ska jag välja?

Precis som med färdigmalt kaffe handlar kaffebönor mycket om tycke och smak. Även om vissa rosterier anses hålla högre kvalitet än andra får du räkna med att pröva dig fram tills du hittar ett märke och en produkt som passar dig. Jag råder dig dock att inte begränsa dig till de kaffebönor som säljs på ICA eller Coop. Du kommer inte att hitta de bästa kaffebönorna i dagligvaruhandeln.

Mitt favoritrosteri är det Stockholmsbaserade märket Johan & Nyström, som grundades i november 2004. Utöver att ha många riktigt bra kaffesorter – Karavan är min personliga favorit – är de också mycket medvetna om etik- och miljöfrågor. Deras produkter är ekologiska och Fair Trade-certifierade, och de har också en egen Direct Trade-princip. De besöker alla bönder de jobbar med, ger dem bra betalt, förhandlar utan mellanhänder och säkerställer att bönderna följer goda ekologiska riktlinjer. Du kan läsa mer om deras Direct Trade-arbete här.

Bor du i en någorlunda stor stad finns det förmodligen en delikatessbutik eller kaffeförsäljare som har de mer exotiska kaffemärkena i sortimentet. Om inte kan du beställa ditt kaffe på nätet genom butiker som Nybryggt.nu. Med tanke på fraktkostnaden vill du förmodligen beställa ett par påsar åt gången, men tänk på att kaffe blir stelt om det blir stående för länge efter att det har rostats. Du kan läsa mer om hur du förvarar kaffe på bästa sätt här.

Bryggtips #1

När du brygger espresso, kontrollera alltid att din tamper är helt torr innan du använder den. Om den är blöt så kommer den att få med sig kaffe när du har tampat klart, vilket kommer att resultera i en för kort bryggtid.

Ladda nytt