Kaffeguide.se

Rosta kaffe

Mala och brygga kaffe i all ära, men att rosta kaffebönor själv är en grad av kaffenörderi som få människor ger sig i kast med.

iOS-utvecklaren och kaffeentusiasten Marco Arment, känd för Tumblr, Instapaper och nu senast Overcast, har ett tips till de som överväger att börja rosta kaffe:

”If you’re thinking about roasting your own coffee: Don’t.”

Marco Arment

Att rosta kaffe själv är omständligt och svårt – det krävs en hel del träning innan man konsekvent kan få till en bra omgång kaffe. Det är inte för alla, kort sagt. Så varför skulle man vilja rosta sitt eget kaffe? Det finns ett par anledningar:

  1. Färskt kaffe
    Ju längre tid som passerar mellan rostning, malning och bryggning, desto stelare och mindre välsmakande blir kaffet. När man rostar bönorna själv kan man rosta, mala och brygga kaffet inom en halvtimme. Mycket färskare än så blir det inte.
  2. Kontroll över rostningen
    Har du prövat kaffesort efter kaffesort utan att hitta en rostning som du gillar? Genom att rosta kaffet själv kan du bestämma exakt hur ljus- eller mörkrostat du vill ha ditt kaffe. Du kan också göra egna blends – blandningar av kaffebönor – om du känner dig vågad.
  3. Bulkinköp
    Kaffe blir stelt snabbt efter att det har rostats, men innan rostningen står det sig väldigt länge. När man rostar kaffet själv behöver man därför inte köpa en 500g-påse åt gången – man kan ladda upp med flera kilo och rosta nytt så snart kaffet börjar ta slut.

Fördelarna har aldrig uppvägt nackdelarna för min del, så jag har inte själv någon erfarenhet av att rosta kaffe. Om du vill ge det en chans hittar du en detaljerad guide från kaffeåterförsäljaren Sweet Marias här. Du kan också ta del av en mindre detaljerad guide från tekniksajten Tested.com i videon här intill.

Mer läsning

Bryggtips #7

Om du använder en manuell bryggningsmetod, som Chemex eller franskpress, så är det en bra idé att värma upp din bryggbehållare med varmt vatten innan du brygger. Det hjälper ditt kaffe att hålla sig varmt längre.

Ladda nytt