Kaffeguide.se

Caffé corretto

Caffé corretto, känd som espresso corretto utanför Italien, är en kaffedrink som består av en shot espresso spetsad med en liten mängd alkohol.

Caffé corretto översätts till ”korrigerad kaffe” – en kopp kaffe som har rättats till med lite alkohol. De vanligaste alkoholsorterna är grappa, sambuca och brandy. När man ska beställa en caffé corretto ber man om en ”caffè corretto alla grappa”, ”caffé corretto alla sambuca” eller ”caffé corretto al cognac”, beroende på vilken typ av alkohol som önskas.

Bartenders förbereder vanligtvis drinken genom att brygga en shot espresso och lägga till ett par droppar av den önskade alkoholen. Det förekommer också att bartenders ställer fram en shot espresso och en shot av den utvalda alkoholen, så får kunden själv bestämma hur ”korrigerad” caffé corretton ska vara.

Steg-för-steg-instruktioner

Caffé corretto

Tid

  • 5 minuter

Portioner

  • 1 portion

Ingredienser

  • 1 espressoshot
  • Valfri mängd alkohol (vanligtvis grappa, sambuca eller brandy)

Bryggtips #2

Brygg alltid i en varm behållare – oavsett om det är en kopp, en kanna eller en termos. Häll kokande vatten i den när du börjar brygga, och häll ut det innan du fyller den med kaffe. Ditt kaffe kommer att hålla sig varmt längre.

Ladda nytt

Upptäck mer från Kaffeguide.se

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa