Kaffeguide.se

Pharisäer

En pharisäer är en kaffedrink som är populär i Nordfriesland-regionen i nordvästra Tyskland. Drinken består av en kopp svart kaffe, en dubbel shot rom och vispgrädde på toppen.

Enligt legenden uppfanns pharisäer när en flicka vid namn Johanna Theodora Katharina skulle döpas på ön Nordstrand den 29 februari 1872. Pastorn Gustav Beyer var en väldigt strikt man, och han åthutade alltid sin församling för deras omåttliga konsumtion av alkoholhaltiga drycker.

Dopets besökare ville dricka alkohol vid dopet, men de ville inte ådra sig pastorns illvilja. För att undvika hans vrede serverade de en drink med kaffe och rom. Lagret av vispgrädden på toppen dolde doften av rom från pastorn, som fick en kopp kaffe utan rom. Under dagens lopp insåg dock pastorn vad församlingen hade haft för sig, och när han kom på dem reste han på sig och ropade ”ihr pharisäer!” – ”era fariséer!” Fariséerna var sekten som hånade Jesus i templet.

Huruvida det ligger någon sanning i berättelsen kan diskuteras, men drinken (och namnet) lever kvar och är än idag ett populärt val på caféer och barer i Nordfriesland.

Steg-för-steg-instruktioner

Pharisäer

Tid

  • 5 minuter

Portioner

  • 1 portion

Ingredienser

  • 1 kopp starkt svart kaffe
  • 2 sockerbitar
  • 4 cl jamaicansk rom
  • Vispad grädde

Bryggtips #6

Skölj alltid ditt pappersfilter med varmt vatten innan du brygger. Vattnet rensar bort lösa pappersfibrer som annars skulle hamna i din kaffekopp, och motverkar att ditt kaffe får bismak av papper.

Ladda nytt