Kaffeguide.se

Kaffekvarn

Att byta från färdigmalt kaffe till kaffebönor man maler själv är det enklaste sättet att ta sitt kaffedrickande till nästa nivå.

Tar man sitt kaffe på allvar finns det därför bara ett obligatoriskt inköp: en kaffekvarn. Men alla kaffekvarnar är inte födda lika. Hur jämt bönorna mals kan göra skillnaden mellan en medelmåttig och en god kopp kaffe.

Det finns flera olika sorters kaffekvarnar, men de två vanligaste modellerna är blade grinders och burr grinders.

Blade grinders

Blade grinders fungerar på samma sätt som en gräsklippare, med två blad som roterar snabbt (20 000 till 30 000 varv i minuten) åt motsatt håll. Blade grinders är i regel mycket billigare än burr grinders, men malningen blir mindre jämn vilket också resulterar i en mindre jämn kopp kaffe. Om man tittar på kaffebönor som har malts med en blade grinder så kommer man att hitta båda väldigt stora bitar och så kallat ”kaffedamm”. Brygger man med pappersfilter kommer de stora bitarna att korka igen vattenströmningen, och brygger man med franskpress kommer kaffedammet att passera rakt igenom filtret och landa i koppen.

Har du bestämt dig för att lägga pengar på en kaffekvarn (och på kaffebönor) finns det egentligen ingen anledning att köpa en blade grinder. Den enda anledningen till att jag jag nämner dem i den här artikeln är att många kaffekvarnar som man hittar hos hemelektronikkedjorna är just blade grinders, och du bör sky dem som pesten. För kaffeentusiasterna är det burr grinders som gäller.

Burr grinders

Burr grinders har två roterande koner eller hjul som krossar bönorna. Genom att burr grinders krossar bönorna frigörs mycket mer oljor än när de delas med blad, och det ger också en mycket jämn malning. Kaffekvarnar av burr grinder-typen har olika malningsinställningar för olika bryggmetoder, och så länge man undviker budgetmodellerna kan de mala för nästan alla bryggmetoder (undantaget brukar vara turkiskt kaffe, för vilket bönorna oftast måste malas med mortel).

Om du har mindre än 1 000 kr att spendera så finns det två bra alternativ: Wilfa WSCG-2 och Bodum Bistro Grinder. Jag har tidigare ägt en Wilfa WSCG-2 som tjänade mig väl under tiden den användes. Med tanke på den låga prislappen – runt 800 kronor – så ger den en ganska jämn malning, och den maler tillräckligt fint för de flesta bryggningsmetoder. Det är dock malning av bönor för espressobryggning som är kaffekvarnarnas eldprov, och där räcker WSCG-2 inte till. Jag har inte några personliga erfarenheter av Bodum Bistro Grinder, men den har fått goda omdömen på Coffegeek.com, nätets största mötesplats för kaffenördar.

Har du en lite större budget är Mazzer Mini ett mycket bra val. Den hyllas till skyarna av användarna på Coffegeek.com, som hävdar att den bland annat gör en riktigt bra espressomalning. Mark Price på Coffegeek.com beskriver den som ”the best possible grinder for home espresso”. Då kostar den också därefter. Mazzer Mini går på drygt 5 500 kronor i Sverige, och runt 4 000 kronor om du importerar den från USA eller Storbritannien.

hario-skerton-maler

Handkvarnar

De största nackdelarna med att mala med handkvarnar är ganska uppenbara: det är omständligt och tar tid. Att mala tillräckligt med kaffe för en kopp AeroPress-bryggt kaffe kan ta upp till fem minuter, och då ska vi inte prata om en hel kanna franskpress. Såvida du inte är elallergiker så skulle jag inte rekommendera att använder en handkvarn till vardags.

Fördelen med handkvarnar är att de är är små och lätta, och därför enkla att få med sig i resväskan. Om du ska spendera en helg på hotell och vill undvika kapselkaffe så kommer en handkvarn (i kombination med en AeroPress) väl till pass. De två mest populära handkvarnarna kommer bägge från samma företag: Hario. Kvarnarna heter Skerton och Slim, och den främsta skillnaden mellan de två är att Slim är något mindre. Bägge två är utmärkta handkvarnar.

Mer läsning

Bryggtips #2

Brygg alltid i en varm behållare – oavsett om det är en kopp, en kanna eller en termos. Häll kokande vatten i den när du börjar brygga, och häll ut det innan du fyller den med kaffe. Ditt kaffe kommer att hålla sig varmt längre.

Ladda nytt