Kaffeguide.se

Köksvåg

En köksvåg är ett enkelt och billigt verktyg för att göra din kaffebryggning bättre och mer konsekvent.

Volym är inte ett särskilt tillförlitligt mått när man brygger kaffe. Det ryms en hel del luft mellan bönorna i en matsked kaffebönor, och när man har malt dem kommer pulvret inte att fylla ett matskedsmått längre. Skillnaden är inte så pass stor att man märker av den om man brygger en enskild kopp kaffe, men brygger man för ett sällskap kan det innebära skillnaden mellan en bra kanna kaffe och en svag kanna kaffe.

På grund av volymmåttens otillförlitlighet för kaffebryggning använder man oftast vikt när man anger hur mycket kaffebönor som ska användas. 17 gram kaffebönor är alltid 17 gram kaffebönor, oavsett om bönorna är malda eller inte. Det är här en köksvåg kommer väl till hands.

Saker att ha i åtanke

Den viktigaste egenskapen i en köksvåg är också den mest uppenbara: precision. Många billiga köksvågar är precisa inom några grams marginal, vilket är fullt tillräckligt för de flesta scenarion i ett vanligt kök. Kaffebryggning är inte ett av dem. Två gram bönor hit eller dit kan göra en stor skillnad för kaffets smak, och en så stor felmarginal gör det omöjligt att finjustera mängden kaffe mellan bryggningar. Ju mer precis desto bättre, men en precision på ett gram är minimum.

En annan viktig men mindre uppenbar egenskap är automatisk avstängning. Många köksvågar stängs av automatiskt efter någon minut utan viktförändring. Om du vill mäta upp 800g/ml vatten när du brygger med en Chemex så är det mindre roligt om din våg stängs av halvvägs in i bryggningen för att vikten inte har ändrats på 30 sekunder.

Och till sist: vågen bör vara vattentät. Hur precis du än är med din vattenkokare så kommer du att spilla utanför ibland.

Den bästa köksvågen

En av de mest populära köksvågarna bland kaffeentusiaster är Jennings CJ-4000, och den bockar också för alla rutorna som jag listade ovan. Den är precis ned till 0,5 grams marginal, den är lättanvänd, den har en funktion som låter dig inaktivera automatisk avstängning helt och hållet och den är både vattentät och stöttålig. Om olyckan ändå skulle vara framme så kommer den med en 20-årig garanti från tillverkaren.

The Sweet Home, en webbplats dedikerad till att hitta den bästa produkten inom olika produktkategorier, har utsett CJ-4000 till den bästa köksvågen på marknaden. Den har också ett snittbetyg på 4,3 hos Amazon.com – 75 procent av recensionerna ger den fem stjärnor av fem.

Bryggtips #15

Olika bryggningsmetoder kräver olika finmalt kaffe, från turkiskt kaffe (väldigt finmalt) till franskpress (grovt). Anpassa alltid din malning efter bryggmetoden som du använder.

Ladda nytt