Kaffeguide.se

Vattenkokare

Spelar det verkligen någon roll vilken vattenkokare man har? Ja – och nej.

Så länge din vattenkokare kan värma vatten tills det når 100 grader celsius så kan du brygga bra kaffe med den. Om du har tusen kronor att lägga på kaffeutrustning så finns det förmodligen bättre sätt att spendera dem.

Det betyder dock inte att en bra vattenkokare är ett slöseri med pengar. Det finns i huvudsak två faktorer som gör att valet av vattenkokare spelar roll för kaffebryggning: temperatur och vattenflödeskontroll.

Vattnets temperatur

Den optimala vattentemperaturen för majoriteten av bryggningsmetoder är runt 93-96 grader. Är vattnet varmare skållas kaffet, vilket gör att kaffet blir bittert. Är vattnet svalare får kaffet inte lika fyllig smak. Väntar man en stund efter att vattnet har kokat upp kommer vattnet att ha ungefär rätt temperatur, men det leder både till längre väntetid och ett inkonsekvent resultat.

Man kan frångå det problemet genom att skaffa en vattenkokare med temperaturinställningarna. På så sätt kan man få vatten uppvärmt till exakt 94-95 grader (eller annan valfri temperatur) varje gång.

Kontroll över vattenflödet

Med vissa bryggningsmetoder är det extra viktigt att man har kontroll över hur mycket vatten som lämnar vattenkokaren och hur det kommer i kontakt med kaffet. När man brygger med en Chemex ska man hälla vattnet i en inåtgående spiral i en jämn stråle. Majoriteten av vattenkokare har en bred pipa som gör det svårt att göra det konsekvent.

Man kan lösa det problemet genom att skaffa en vattenkokare med en så kallad svanhals – en pipa som är smal och böjd på ett sätt som ger precis kontroll över vattenflödet. Vattenkokare av den typen kallas ”drip kettles” på engelska, och en av de mer populära modellerna är Hario Buono Drip Kettle (som kan ses i bilden ovan).

Så vad ska man köpa?

Den enda nackdelen med Hario Buono är att den inte kommer med temperaturinställningar, och ska man lägga ut 1 000 kr på en vattenkokare kan man lika gärna köpa en som bockar för alla rutor. Ett bra alternativ är Bonavitas Electric 1.0 L Gooseneck Kettle, som kommer med både svanhals och temperaturinställningar. Den är dessutom välkonstruerad och har en attraktiv design.

Bonavitas Gooseneck Kettle är bara något dyrare än Hario Buono och har fått goda omdömen av användarna på både Amazon.com och Seattle Coffee Gear. Den rekommenderas också varmt av kaffebloggen Clive Coffee.

Bryggtips #2

Brygg alltid i en varm behållare – oavsett om det är en kopp, en kanna eller en termos. Häll kokande vatten i den när du börjar brygga, och häll ut det innan du fyller den med kaffe. Ditt kaffe kommer att hålla sig varmt längre.

Ladda nytt